tirsdag, maj 31, 2011

Automatisk åbnede programmer

Hvis man vil have et program til at åbne automatisk, når man logger ind på sin Mac, højre-klikker man blot dets ikon i Docken og vælger "åbn ved login" - det giver en henvisning i Systemindstillinger -> Konti -> Startemner.

Men man kan gøre det på unix-måden og lægge de rette filer i én af mapperne.

/Library/LaunchAgents
/Library/LaunchDemons


Det kommer lidt an på; men det interessante er, at Microtek har besluttet, at deres Microtek Scanner Finder skal åbne af sig selv - og kaldet til den findes i filen

/Library/Preferences/loingwindow.plist

DET er uatoriseret, og fjerner man den pågældende indgang for start af Microtek Scanner Finder (brug Property List Editor (eller andet, der kan læse den type plist-filer)), oprettes linien igen, næste gang, man åbner ScanWizard; så man er nødt til at bruge Microteks egen anbefaling.

Det er, at man omdøber programmet Microtek Scanner Finder til noget andet, så kan systemet nemlig ikke finde det, når det prøver. MEN, hvis man så selv skulle få lyst til at åbne programmet, vil det bare lave en henvisning i .plist-filen, der henviser til programmets nye navn!

En mere effektiv måde er selvf, enten at smidde programmet ud, eller fjerne dets rettigheder: [kommando]+I og vælg Ingen adgang for everyone (standard er: bruger: læse og skrive, staff: skrivebeskyttet, andre: skrivebeskyttet) (det kan være nødvendigt at fjerne brugere på listen med minus-knappen og tilføje everyone med plusknappen; men så kan ingen åbne programmet i det mindste).

Hvorfor man ikke kan slå til og fra, om det skal åbne ved login, må man nok spørge om.

Forklaringen fandt jeg i øvrigt her hos 44342.com

søndag, maj 29, 2011

Flee brugere på samme maskine

Mac OS X er et flerbruger-system, så man kan jo sagtens have flere brugere på den samme maskine; men hvad nu, hvis to brugere gerne vil lave noget på den samme maskine samtidig?

Enten må man finde sig i kun at kunne lave Terminal-ting - og det er som regel ikke så sjovt, eller også må man bruge vnc og lidt fiflen.

Det er sådan set nemt nok; men det er nødvendigt at de brugere, som skal bruge maskinen, er logget ind, inden de kan komme til deres egen "skærm" udefra.

Jeg har fundet en løsning, hvor login klares gennem startup-scripts; men løsningen er absolut ikke særlig sikker, eftersom brugernes kodeord skal gemmes i en klartekst-fil OG det kræver, at man bruger et program til $1.000,- nok ikke lige så specielt interessant ;) - Forklaringen ligger dog her, hvis man vil ofre pengene.

Man kan klare det hele manuelt også; men skal så tænke lidt, hver gang -)

1) Log ind på maskinen (det kan jo evt gøres via alm vnc/skærmdeling)
2) start OS X Vnc og indstil det til en port, som andre servere ikke bruger - f.eks. 5901, 5902, 5903 etc for hver bruger, vælg tilsvarende Display Number, vælg et kodeord, og klik Start Server, og LAD VÆRE med at vælge Terninate server in fast user switch.
3) Husk at slå hurtig skift af bruger til i Systemindstillinger -> Konti - Log ind ;-)
4) Skift til en anden bruger/login-skærm
5) Gentag fra 1 for hver bruger, der skal kunne logge ind.
6) Log ind fra en anden maskine med f.eks. Chicken of VNC og husk port og password.

lørdag, maj 21, 2011

Virus/malware/trojan-fjernelse

Der er ikke - heldigvis - det store udbud af den slags til Mac; men for tiden florerer en del trojanere af forskellig navn, som omtalt før.

I /Library/Internet Plug-Ins/ kan man risikere at støde på filen AdobeFlash, som skal fjernes, og samtidig skal man huske at have fjernet den crontab-linie, der har henvist til den.

Står der ikke andet i roots crontab end den problematiske linie, kan hele filen blot fjernes; ellers er det den kritisable linie, der skal fjernes.

roots crontab:
/usr/lib/cron/tabs/root

kunne indeholde:

# DO NOT EDIT THIS FILE - edit the master and reinstall.
# (cron.inst installed on Fri Dec 19 17:00:11 2008)
# (Cron version -- $FreeBSD: src/usr.sbin/cron/crontab/crontab.c,v 1.24 2006/09/03 17:52:19 ru Exp $)
* */5 * * * "/Library/Internet Plug-Ins/AdobeFlash" vx 1>/dev/null 2>&1


Det er sådan set kun sidste linie, der er et problem; men i dette tilfælde kan hele filen som nævnt bare fjernes.

Indholdet i crontab'en tjekkes med kommandoen:
sudo crontab -l

og filens indhold ryddes med kommandoen
sudo crontab -r

Og så er den trojaner bortskaffet.

En god idé er at installere og opsætte et antivirusprogram på sin maskine. ClamXav er gratis og velfungerende og findes på adressen http://www.clamxav.com.

Åbn dmg'en, træk programmet ind i programmappen, åbn det, installer virusskannermotoren og indstil programmet til at skanne hele din disk og åbne ClamXavSentry, når du logger ind. Du kan vælge, at slette virus, når de findes, eller man kan sætte dem i karantæne og selv smide dem ud, hvis man er nervøs for at komme til at slette en fil, der ikke er en virus.

fredag, maj 20, 2011

FALSK antivirus-software

JA noget så latterligt findes virkeligt.

Altså det handler om, at få brugeren til at tro, at han henter et velfungerende antivirusprogram - i virkeligheden får brugeren bare brugt penge på ingenting ;(

Programmer, der er opmærksomhed på for tiden, hedder MacDefender (det kan også optræde under navnene MacSecurity eller MacProtector) - og LAD VÆRE med at installere det! Og betal SLET IKKE for det.

Skulle du have fået programmet, skal det

1) afsluttes (Brug Aktivitetsovervågning i Hjælpeprogrammer til at afbryde processor tilhørende programmet)

2) Fjernes fra mappen Programmer (i Papirkurven med det, og tøm den) og

3) Forhindres i at starte automatisk - Systemindstillinger -> Konti -> Startemener (for din profil). Marker det og klik på minusset, så det fjernes derfra.

læs mere hos cultofmac f.eks.

onsdag, maj 11, 2011

Apache og PHP på OS X 10.5

Jeg skulle bruge et gd-bibliotek på min webserver for at køre CMSmadesimple - det havde min Apacheinstallation ikke, så jeg kunne se, at jeg fik den, hvis jeg installerede php 5.2.5-6 som beskrevet her.

Men alligevel virker det ikke, for min Apache tror, at jeg har php 5.2.15 installeret, og den php, som jeg flyttede for at installere 5.2.5 er en 5.1.2

Jeg havde 5.1.2 liggende i /usr/bin/
5.2.5 installerede jeg i /usr/local/php5 og lavede symlinks til php, php-config og phpize, så de fra /usr/bin/ pegede på de tre nye. Og til gengæld omdøbte jeg de tre gamle, så de bare fik -5-2-15 efter sig.

Således ser det ud i /usr/bin:

lrwxr-xr-x 1 root wheel 23 May 11 15:59 php -> /usr/local/php5/bin/php
-r-xr-xr-x 1 root wheel 14873936 Dec 16 23:27 php-5-2-15
lrwxr-xr-x 1 root wheel 30 May 11 16:00 php-config -> /usr/local/php5/bin/php-config
-r-xr-xr-x 1 root wheel 2939 Dec 16 23:27 php-config-5-2-15
lrwxr-xr-x 1 root wheel 26 May 11 16:00 phpize -> /usr/local/php5/bin/phpize
-r-xr-xr-x 1 root wheel 4494 Dec 16 23:27 phpize-5-2-15

Jeg gad godt nok vist, hvor på min disk php 5.2.15 så har gemt sig.

Og jeg har genstartet min Apache, så det er ikke bare, at den mangler at opdage det ,)
Blog Widget by LinkWithin